Thursday, September 25, 2008

Jimmy nägemine, Athena nägemine

Lõpuks on saabunud aeg ka Athena terviseuuringuteks. 10. septembril toimus Viljandis Männimäe Loomakliinikumis Eesti ainukese ametliku koerte silmauuringuteks kvalifitseeritud spetsialisti dr Ülle Kella vastuvõtt. Pisikese hilinemisega jõuame kohale, Athenale tilgutatakse midagi silma ja kästakse 20 minutit oodata. Inflatsiooni ajaloo huvides märgiks, et maksis siinne uuring 600 krooni.

Tõstame siis Athena lauale, ruum tehakse pimedaks ja dr Ülle kell alustab silmade uurimist. Millegipärast olen muretu, tean, et Athena nägemine on OK. Ja nii oligi, leide ei leitud. Seega negatiivne tulemus leidude mõttes, aga Athena ja meie jaoks positiivne.

Uurin doktorilt; Kas koertele vahel ka prille on vaja?

Selgus, et üldiselt maailmas ei uurita, kas koerad on lühi-kaugnägelikud ehk siis kas vajaksid prille. Aga UsA-s siiski tegeldavat asjaga ja üks spetsialist jahikoerte alal pidavat seda väga oluliseks. Et lühinägelik (seda esinevat) koer ei ole võimeline reageerima kiirelt näiteks jahilinnule. Seega ka selllise koera jahitöö, ei ole nii tulemusrikas kui vaja oleks.

Athena nägemisega on siis kõik korras, aga meil on senini olnud probleeme Jimmy nägemisega (rohkem kui aasta ei ole teda näinud, ega ole temast ka midagi kuulnud). Aga kasutades juhust, et meil Viljandisse asja, sai Jimmy perenaisega kokkulepitud kokkusaamine siinsamas Männimäel.


Kes on siis Jimmy? Jimmy on Skylinedog Rose Apollon, Roosi A-pesakonna üks kolmest isasest kutsikast. Viimati nägime teda 2007.a. kuldsete retriiverite erinäitusel Viitnas toimunud sugulaste kokkusaamisel. Nagu allolevalt piltidelt näha, on Jimmyl küll mõningasi tumedaid laike, aga ikkagi üks selline üldiselt heledat karvatüüpi - vähemalt mulle tundus nii.



Jimmy on reas kõige parempoolsem koer.

Jimmy on kõige parempoolsem koer pildil


Pille siiski juba kutsikapõlves liigitas Loora (Auroora) ja Apolloni (Jimmy) A-pesakonna ainukesteks tumedamakarvalisteks.

Aga 2008.a. sügisvärvides seisev Jimmy oli ehk ka Pille jaoks suur üllatus.




Jimmyt on ilmtingimata vaja paitada:


Ja ega siis Athenagi jäänud Jimmy vastu ükskõikseks:



Samas mingit üleüldist üksteise tagaajamist me keset linna koertele ei võimaldanud. Pealegi samal ajal ka teised koerad voorisid meist mööda kliinikusse. Tõukoerte puhul on reegliks; varakevadiste kutsikate puhul peab sügisel silmi uurima.

Proovime siis Jimmyt pidevalt näituseseisakusse saada;



Tegelikult on Jimmy 2007.aastal kahel korral kutsikana ka näitustel käinud. Viitna erinäitusel sai ta küll väga kiitvaid sõnu kohtunikult, aga nagu ma siin blogis pidevalt kurdan erinevate koerte puhul; esitlemise puuduste tõttu ei ole ka esikohad võimalikud. Eks see meie, kui kasvatajate süü ole. Arvame, et kutsikaomanik valib siiski ise (meie peale ei suru), kas ta hakkab näitustel käima või siis mitte. Ja seetõttu näituseõpet me ka peale ei suru. Aga ilma selleta on raske edu saavutada.

Siiski - niipalju kui ma aru saan, 14. juuli 2007.a. Viljandi näitusel Jimmy oli VSP kutsikas. Ja vastava pildi võib üles leida kennel Fairy Sunrise kodukalt. Tõsi küll, vastav tulemus ei kajastu otseselt kuldsete tõuühingu koduka näitusetulemustes - Viljandi (siiski väga paljude teiste näituste puhul ka) näitusel nagu ei olekski kutsikate kohaasetusi välja selgitatud.

Nojah, just hetk eespool väitsin, et me ei suru kellelegi näitusi peale. Aga uhket Jimmyt vaadates hakkasime koheselt uurima; Et äkki ikka peaks Jimmy näitustele saatma.... Esmajoones 2009.a. veebruari erinäitusele Tallinnas (aga perenaine ei saavat siis tulla ise kohale). Peame vist hakkama kogenud händlerit otsima Jimmy näitamiseks.

Aga peale pildistamise uurime ka Jimmy tavaelu. Probleeme ei olevat. Kui ka kuldsete isaste puhul on vahel inimesed hädas olnud, et teatud eas isane kipub domineerima ja tahab karjajuhiks saada, siis Jimmy puhul sellist häda ei olnud. Üks kord aastas haugatavat. On ka Mairi juures koolitustel käinud. Aga ujumisest ei hooli, solberdab niisama vees. Seega ka igasugu parte ta ei tassi, elab rahulikku ja korralikku lemmikkoera elu. Teeb trikke, näiteks sitsib.


Pean tõdema, et vapustav oli vaadata Jimmyt - kes oli nagu Roosi isane koopia.




Vaid karvkate oli mitmekülgsem kui Roosil, ütleks et minu maitse kohaselt ideaalvärvides kuldne.

Ja siis veel üks üllatus, Jimmyl on nii silma kui ka düsplaasia uuringud tehtud ning kõik näitajad on ülihead.

Muidugi ka Jimmy vennal Rommelil on samad terviseuuringute tulemused.

Ja täna saime nende õekese Athena puhul samuti teada, et nägemine korras. Seega on loota, et Athena düsplaasia uuringud annavad sama tulemuse. Elame-näeme.


Aga lähme siis laiali. Nägemist siis Jimmy.






No comments: