Friday, April 17, 2009

Õueõpe

Kutsikad on meie koerakarjale tõeliseks huviobjektiks. Vanaema Roosi on õrn lapsehoidja, vaid siis kui ta arvab, et tahaks magada, laseb ta lahti tumeda hoiatusmörina. Aga sest ei juhtu midagi ja kutsikad teavad seda ning muudkui ründavad vanaema. Ja vanaema Roosile see meeldib.

Aga koheselt lendab kohale ka Torbik, tema eriliseks huviobjektiks on kutsikad.


Ja ka Silva on suur kutsikafänn.

Üldiselt vahel tundub mulle, et gröönude huvi läheb liiale. Lemmik tutvumismänguks on neil panna esikäpp kutsika peale. Eriti Torbik tundub olevat eriline käpa vibutaja. Igatahes - kui gröönud võtavad kutsikad hambusse, siis see tegevus tundub mulle igavesti lahe olevat. Ja kutsikad tunnetavad ka kuidagi gröönude erilist survet enda peal, igatahes ei julge nad gröönusid peetida niimoodi, nagu Roosiga teevad, vahel suisa lohistavad Roosit saba pidi kuhugi.

Üldiselt kutsikad erilist kampa ei moodusta. Hea kui kahekesi asju ajavad. Näiteks tunnetavad piire ettetulevas elus. Aiapiire.

Ja üpris tihti see neil õnnestub ja juba pead kutsikat tagasi kutsuma aia tagant. Eks ta siis tulebki.

Aga muidu kolatakse ringi. Ja esmajoones üksi.

Alati on kuskil midagi huvitavat ja kohe on vaja kohale lennata.
Aga peale maailma avastamise ning koerte omavahelise suhtkuskeele õppimise on neil siiski üks armsamaid tegevusi - üksteisega müramine.

No comments: