Saturday, April 25, 2009

Parditiiva katse

Kuldsed retriiverid on algselt aretatud jahikoeraks. Näiteks - et lastud ning vette kukkunud parti kaldale retriivida jahimehe kätte. Tänapäeval aga pahatihti täiskasvanud kuldne ei taha midagi teada pardist. Millegipärast olen veendunud, et see pardi põlglikkus sõltub osalt ka konkreetse koera kasvatusest. Et kutsikana on enamik kuldseid suured pardifännid, aga kui edaspidi kogemusi ei ole, siis ei huvituta hoobilt jahitööst ka suurena.

Viimase nädala kutsikate arengu hitiks oli: igasugu asjade suus kandmine. Nii nagu kuldsele kohane. Seega - huvitav oleks teada, kas nad ka linnu sulgi suus taluvad.

Sügisesest kuldsete jahiõppe päevast oli meil sügavkülmas üks pardike. Murdsin sealt tiiva ja läksime siis kutsikaid sellega õrritama. Kõik kutsikad olid suured tiivahimulised. Lehvitad parditiivakest õhus ja järgneb hüppe selle järele. Kusjuures, me ei teadnudki, et kutsikad nii kõvad hüppajad on. Ja kui siis tiib suus, jookstakse sellega andunult eemale. Tõsi küll, kui jõuti varjulisse kohta, siis kiputi seda vahel närima. Ju siis nämma söök?

Siiski, mingi väike vahe on juba kutsikate sooritustes. Castor on ikkagi isane koerahakatis, seega ka juba tugevam-kiirem, kui õrnemad emased. Nii et pidevassse tiivahaaramise aktsiooni sattus Castor tihedamini. Ja seetõttu oli võimalik ka terviklik pildiseeria jäädvustada just Castorist. Kahjuks oli reede hilisõhtu, pildistamiseks valgusolud enam kõige paremad ei olnud.

Niisiis - Pille lehvitab mingit huvitavat asjandust, Castor on tähelepanu ise;

Ja siis hüpe;

Ja padavai saagiga minema;

Ning hetkeline seisak, enne varjulise koha otsingut;


Aga eks teisedki oli suured huvilised.
Näiteks Cecilia tiivahaarangus;


Ning selline on siis Camilla etteaste jäädvustus;


Kokkuvõtteks - seda nüüd ei tea, kas see katse midagi näitas. Ja millega tegemist oli; saagisoov? või jahihuvi või söögi tahtmine või mängulust või ...?,...

No comments: