Thursday, April 29, 2010

Karulas õppereisil

Suhtleme aktiivselt Steffi ja Estheriga. Ja eelmine laupäev käisime nende pool külas - Karula kandis. Tutvumisreisil.

Vägev vaatepilt, kui korraga näed niivõrd palju kelgukoeri. Ainuüksi trakside hunnik seinal, avaldas minule muljet:

Ja siinsed koerad (üle paarikümne) ei ole iluks, vaid töötegemiseks. Turistide veoks. Näiteks sõidetakse Hollandist-Belgiast nädalaks Eestisse ning tehakse siis 3 päevane kelguretk (100 km) teepealsete ööbimistega.

Üks osa siis kohalikust koeraperest (isaste aedik). Siinses aedikus on seinteks kasutatud armatuuri, mille ruudustikust tervitav koerapea mahub parajasti edasi-tagasi liikuma.

Kui praegu näeme ise vaeva, et oma poolikus aedikus kindlustada oma koertele väljapääsmatut olukorda, siis siin on aedikud ülima lihtsusega põgenemiskindlaks tehtud. Armatuur - kuuse-männipostid, armatuur ja isegi lehtpuu läheb käiku ülemisel kindlustusel

Eriti hea lahendus on aedikule asetatud viltused latid, mis kindlustavad ülemist kaldega aiaosa. Ahjaa - mingit maasisse kaevatud (meil poole meetri sügavusega) aeda siin ei ole, ei olevat vajadust.

Lisaks kahele senisele aedikule (isaste-emaste aedik), on valmimas veel üks:

Samal päeval, tulid Steff ja Esther meie poole. Meie kutsikaid vaatama. Kaasas oli neil ka käru. Ning nende juhtkoer - tööliini siberi husky. Sain siis proovida ka ise käru. Ning mis põhiline, rakendasime ka Bamse koos juhtkoeraga kokku - ning Steff proovis siis sõitu.



Norras-Rootsis on kenneleid, kus gröönusid kasutatakse ka teiste kelgukoerte tõugudega koos rakendis. Ning ka meie Bamse oli koostöö aldis. Liikus minu hinnangul päris kenasti. Kuigi oli treenimata. Viimastel aegadel saab Bamse liikuma üpris harva - minu süü, et alati leiad kiirel ajal veel olulisemat teha, kui koeraga treeningut teha. Aga eks algav suvehooaeg olegi neile ju molutamiseks. Kuigi Bamse liikus jõuliselt, panid ka meie külalised tähele, et Bamse vajanuks enam treeningut. Ning ka liikumise distsipliin lonkas. Aga Bamse peas pidi kõik korras olema - koer tahab hästi vedada.

No comments: