Friday, March 26, 2010

Kagu-Eesti kelgukoeranduse proffid gröönusid uurimas

Juba esmaspäeval olid meil külas Stef Lietaer ja Esther Quatfass, kes teevad Karula Rahvuspargi radadel turistidele oma koertega kelgukoerte retki. Stef on pärit Belgiast, kuid jalgsirännakul oma koeraga Soome jäi ta hoopis Eestisse pidama ning rajas hoopis siin oma turismiettevõtte. Mõne aja pärast liitus temaga Esther Hollandist. Tundub, et neil läheb hästi ning huvilisi, kes koertega kelgutada jagub. Internetis on mõned eesti keelsed jutukesed ka ajakirjanikelt nende tegemistest; Maalehes ja Eesti Ekspressis.

Nende firma kodulehekülje aadressiks on; http://www.karulas-wolftrail.com

Muidugi oli mul juba ammune plaan külastada sealseid kelgukoeri jne - et õppida teiste kogemustest-eeskujudest, kuid eks aega ja ettevõtlikust napib alati. Nüüd aga tuldi meie juurde ja kuulasime otse kodus proffide kogemusi. Kuulsime nii paljugi huvitavat. Eks minul oli muidugi suuri raskusi inglisest aru saamisega - aga Pille on siiski andeks keele iseõppija - ja jutud said räägitud. Igatahes - meile jätsid külalised toreda mulje.

Muidugi meie külastamise põhjuseks oli siiski uudis meie grööni koerte kutsikatest.

Usun, et külalistele nad meeldisid. Sest et, õhus on kutsika müük neile. Jah - ei tea midagi paremat - kui mõni meie grööni koera kutsikas leiaks uues kodus tegevust rakendiveos. Muidugi - eks konkreetne müük võibolla ei teostugi, sest on mõningasi agasid...

Tegelikult - kutsikatele uute kodude leidmine ei tarvitse meie jaoks tähendada vaid rahatähtede ja kutsika vahetust. Loodame konkreetsel juhul saada Steffilt ja Estherilt rakendiveo kogemusi, võibolla on võimalik - et saame lumeta aja rakendiveoks vastukaubana koertekäru.

Tegelikult olekski tore, kui me ei peaks koguaeg kutsikaid rahatähtede vastu vahetama - vaid saaks ka neid vahetada meile vajaliku kauba vastu. Ühtteist ikka maal talu(koera)majapidamises või hobitegevustes vaja on, mida meil napib või tunneme puudust. Nojah - karmid kelgukoeri rõõmustavad talved - vaja küttepuid. Koeri vaja toita - ehk on kuskil odavalt head liha-kalakraami koertele. Jne.

Kui juba meil nii algupärased koerad on, siis võiks ka ärisuhted olla võimalikult ürgselt naturaalsed - nii nagu kaugel Gröönimaal see aastatuhandeid toiminud oli.

No comments: