Sunday, March 14, 2010

Silva pesakond

Peale Torbiku kutsikate tulekut jäin edasi valvesse. Ka Silva lõõtsutas ja tundus valvel olevat. Aga ei midagi. Nii ka õhtul ja öösel. Ja ka laupäevane päev oli vaid ootus. Oehh.

Siiski laupäeva õhtul Silva tahtis pesa teha. Öösel andsin ka Silvale lihakamaka (toidame gröönusid toorega), mõne minuti pärast lasi aga värgenduse põrandale ja buldooserdas ninaga seda piki põrandat - nagu teeks toidust kuhilat ja peidaks seda.

Siis nad koos Torbikuga ulgusid öösel paaril korral lühidalt.

Vastu pühapäeva hommikut oli Silva keset pesakasti Torbiku koha üle võtnud ja Torbiku kutsikad toimetasid midagi ta kõhu all. Torbik ise teises nurgas. Taastasin tema emaõigused, natuke kartis - aga siis võttis õige positsiooni sisse ja Silvagi lasi seda sündida.

Torbik on ülihoolas ema, välja saame teda vaid väevõimuga, kiirelt asjal ja kohe tormakalt ukse taga, et kus mu kutsikad.

Igatahes laupäeva õhtuks oli meil Silva pärast juba suur paanikaosakond, otsustasime järgmine hommik minna Tartusse Silvaga, et äkki vaja keisrilõiget.

Õnneks aga pühapäeva hommikul 7.05 tuli esimene kutsikas.

1. Emane. 7.05. Pruun. Valge laik peal. Kõik käpaalused valged. 670 grammi.

2. Emane. 7.43. Pruun. Väike valge laik laubal. Väga pisike valge täpp turjal. Vasak esikäpp õlakondini valge. 660 grammi.

3. Isane. 8.50. Valge. Seljal must laik. Pea must, pea keskel valge lauk. 690 grammi.

4. Emane. 9.03. Must. Valge joon peas. Kuklas valge laik, turjal valge täpike. Esikäpad küünarnukini valged. 500 grammi.


5. Isane. 9.32. Pruun. Valge kaelus ümberringi. Valge joon pealt kaeluseni. 625 grammi.

6. Isane. Pruun. 665 grammi. Sünniaeg teadmata


7. Emane. Kuskil peale kella 15-t. Must. 550 grammi.


6. ja 7. kutsika sünniaega me ei tea. Sest et paanikaosakond oli otsas ja muutusime rõõmust muretuks (kuigi tundus nagu midagi veel kõhus olevat). Igatahes kell 12 ei olnud juurde tulnud kedagi. Ja käisime üpris tihti vaatlusi tegemas. Söötmas. Jootmas.

Aga Silva on kogenud ema, vaikselt ajas omi asju (siiski 5. isase puhul lõikasin ise nabanööri läbi, ei läbenud väsinud Silvat passida).

Peale kella kolme teatab järsku Kirke, et Silva juures on üks pisem must ja märg kutsikas. Okei - eks ta äsja - peale pikka vahet siis ilmale tuli.

Hakkame kõiki kutsikaid pildistama-kaaluma. Torbiku pesaga oli lihtne. Aga Silva pesa puhul segadus. Midagi oleks nagu ülearu. Pille vaatab kahe emme alla mattunud kutsikakogusid (läbisegi - vahet ei ole kelle kutsid millise emme juures on) ja asub kutsikaid loendama. Ja nii ongi - ka 6. isane kutsikas oli siia ilma tulnud ja märkamatult ennast üldisesse parve sokutanud.

Silva kutsikatega.

Silva kutsikad ehk E-pesakond.

2 comments:

Anonymous said...

oi kui toredad uudised, jõudu ja jaksu teile kasvamiseks ja kui lumi pisutki järgi annab, tuleme ka teid vaatama.
Kuldsed ja Urvekas Põlvamaalt

Unknown said...

Hello,
Beautiful puppies ! :-)
My name's Monika Stawowczyk and I'm the wife of Waldemar Stawowczyk.
I would like to have some e-mail contact with you to know more about your greenland dogs. Can you write me back please ? :-)
Best wishes,
Monika