Tuesday, December 6, 2011

Athena tütarde ja poegade nimed

Täiesti olen unustanud, et seniajani on mul kirjutamata ülevaade Athena kutsikate nimede päritolust. Eks nad ikka kreeka mütoloogiast on pärit. Reedel on kutsikate kiipimine ja esimene vaktsineerimine. Ning kiibikood seostatakse juba ammu kohale jõudnud tõutunnistuste ja tervisepassidega. Ning loomulikult nimedega.

Harmonia - harmoonia on “kokkulepe" kreeka keeles. Ta oli sõjajumal Arese ja armastus-, ilu- ja viljakusejumalanna Aphrodite tütar. Ühe legendi kohaselt kõige rahuarmastavama nümfil Harmonial olid tütred, keda nimetatakse amatsoonideks. Amatsoonid on aga rahvas, kes koosnes sõjakaist naistest.

Hebe oli kreeka mütoloogias Zeusi ja Hera tütar. Ta oli nooruse jumalanna, Olümposel jumalate karikatäitja, joogikallaja. Kui kreeklaste kangelane Herakles võeti jumalate sekka, siis sai Hebest tema naine.

Hera lad. Juno - Zeusi abikaasa, abielunaiste kaitsja. Olevat olnud noor ja kaunis, kuid mitte veetlev. Oli ka alati tohutult armukade, kuna Zeus polnud just truuduse võrdkuju. Kujutatud on enamasti diadeemiga peas. Sümboliteks olid lehm ja paabulind.

Hestia lad. Vesta - kolmas Olümpose kolmest neitsilikust jumalannast. Kodukolde jumalanna. Roomas vestaalide kaitsja.

Hektor (vanakreeka keeles Ἕκτωρ, ladinapäraselt Hector) oli vanakreeka mütoloogias ja Trooja valitseja Priamose ja Hekabe vanim poeg. Ta oli Trooja sõja suurim kangelane Trooja poolel.

Helios lad. Sole ehk Sol - päikesejumal. Oli väga ilus, kuldsete pikkade lokkidega mees. Tihti on teda kujutatud neljahobusevankril, pea kiirgamas kuldseid kiiri.

Hephaistos lad. Vulcanos - sepatöö umal seppade kaitsja. Aphrodite abikaasa.Kunstnike ja käsitööliste hoidja. Ainuke inetu jumal, kuid väga õiglane ja heasüdamlik.Oli lonkur.Teda on kujutatud sepavasara ja tangidega.

Herakles lad. Hercules - Kreeka kangelane, Zeusi poeg, kes peale surma jumalaks sai. Tegi elu jooksul 12+2 vägitööd.

Hermes lad. Mercurius ehk Mercurio - kaupmeeste ja varaste jumal Ettevõtlike inimeste kaitsja ning jumalate käskjalg. Uljas nooruk, kes ainukesena võis minna allilma, keda Kerberos ainukesena läbi laskis. Teda võib ära tunda tiivulistest sandaalidest ja tiibadega kübarast.

Hyperion on vanakreeka mütoloogias titaan, valguse jumal, Uranose ja Gaia poeg, Theia abikaasa ja Heliose, Selene ning Eose isa.

No comments: